Blog 22 oktober 2019

De ins en outs vanuit de organisatie van een carnavalsvereniging!

Bij ticketing wordt vaak gedacht aan feesten en partijen. Maar via ons platform bedienen wij diversen klanten uit uiteenlopende branches. Zo ook carnavalsverenigingen! Want de organisatie van een carnavalsfeest is groots! Wij spraken met Willie van carnavals vereniging de Molledraejers uit Wehl en vroegen hem de hemd van het lijf!

Willie vertel, waarvoor staat de datum 11-11 in verbinding met carnaval en waar komt dit vandaan?

Op 11 november, om precies 11:11 uur, begint het carnavalsseizoen. In Nederland wordt deze start van het seizoen in vrijwel iedere carnaval vierende plaats met een zekere ceremonie gevierd. De reden dat specifiek is gekozen voor deze datum en dit tijdstip is dat het getal 11 van oudsher als het getal van dwazen en gekken wordt beschouwd.

11 november is bovendien exact 40 dagen voor 21 december, de kortste dag. Het is daarmee het begin van de donkere periode voor Kerstmis. Daarbij is het de feestdag van Sint Maarten, het Sint-Maartensfeest.

De carnavalsdatum vindt zijn huidige oorsprong in de kerkelijke kalender, die gerekend wordt vanuit Eerste Paasdag. Paaszondag is de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente 21 maart. De vastentijd begint 40 dagen voor Eerste Paasdag, waarbij zondagen niet meetellen. De eerste carnavalsdag valt dan zeven weken voor Eerste Paasdag. Carnaval begint dus officieel op zondag.

Pasen kan op zijn vroegst op 22 maart vallen en op zijn laatst op 25 april. Als gevolg daarvan is de vroegst mogelijke datum voor carnaval  1 februari en de laatst mogelijke datum 9 maart.

Bij veel carnavalsverenigingen wordt er rond de datum van 11 november afscheid van de “oude” prins genomen of er wordt een nieuwe prins met eventueel adjudanten en hofdames gekozen.

Tot 2004 hebben wij bij CV de Mölledraejers rond de datum van 11 november ook altijd afscheid genomen van de “oude” prins en zijn hofhouding. Omdat in 2004 onze residentie in Nieuw-Wehl afgebrand is hadden we geen onderkomen meer in een zaal en moesten we een feesttent bouwen om daar ons carnavalsfeest in te gaan vieren.

Een paar jaar geleden hebben we rond de datum van 11 november wel weer een feestje georganiseerd bij een horeca gelegenheid in Wehl, om zo de start van het carnavalsseizoen ook in te luiden. Op die avond wordt dan het carnavalsseizoen voor alle werkende leden ook geopend en wordt op een ludieke wijze de “oude” prins toegelaten aan de club van “oud” prinsen.

Wat maakt carnaval zo leuk? Wat is in jouw ogen de “succesfactor”?

Op mijn 11de jaar was ik adjudant van jeugdprins Bennie Vonk. De jaren daarna hebben we met vrienden carnavalswagens gebouwd en meegedaan aan de carnavalsoptocht in Wehl. Op mijn 18dejaar heb ik mijn vrouw leren kennen bij carnavalsvereniging de Modderkruuiers in Wehl. Zij was daar dansmarietje en die carnavalsliefde is altijd aan gebleven. Het jaar daarop zat ik al bij de Raad van Elf. In 1987 zijn we overgestapt naar CV de Mölledraejers en daar ben ik ook bij de Raad van Elf begonnen. Drie jaar later ben ik in het bestuur terecht gekomen, de eerste jaren als algemeen bestuurslid, daarna een paar jaar secretaris en vanaf 2001 ben ik penningmeester van de vereniging.

Het succes van carnaval bij de Mölledraejers kan ik als volgt omschrijven:

  • De jeugd wordt er van kleins af aan bij betrokken.
  • Er is een grote saamhorigheid van jong en oud omdat er carnaval gevierd wordt in een grote tent.
  • Carnaval is een tijd voor uitbundigheid, saamhorigheid en gezelligheid.
  • Een succesfactor voor onze evenementen is mede de sfeer in de tent met passende feestmuziek.
  • Elke jaar de gasten weer verrassen met nieuwe elementen.
  • De vereniging is zeer laagdrempelig! Iedereen kan bij ons prins van de Mölledraejers worden!!
  • De mensen kunnen een paar dagen helemaal uit hun dak gaan, in een gekke outfit en feesten.
  • Een gekke outfit, dat geeft een gevoel van vrijheid, het dagelijks leven wordt dan even aan de kant gezet.
  • Met de tijd meegaan, zoals op tijd begonnen met pinnen in de tent en kaartverkoop via GO-tickets.

Wat wordt er in jouw ogen onderschat bij de organisatie van het carnaval? 

Een onderschat element in onze organisatie zijn de diverse bestuursfuncties. Er gebeurt heel veel achter de schermen, door personen die dit al jaren doen op vrijwillige basis. Dit alles totaal is het succes van onze vereniging.

Last but not least, hoe vind je dat de samenwerking met GO-tickets verloopt? 

De samenwerking met GO-tickets loopt perfect! Perfect ticketsysteem, waar je gemakkelijk helemaal zelf de evenementen aan kan maken. Persoonlijk contact, die altijd goed bereikbaar zijn, helemaal top!
Het eerste jaar nog per kas entreekaarten verkocht maar na 2 jaar worden alle kaarten via GO-tickets verkocht.
GO-tickets denkt mee aan ontwikkeling voor eventuele kleine veranderingen aan het ticket systeem.

Willie bedankt voor je medewerking! Leuk om zo meer te weten te komen over het carnaval. Wil jij meer weten over carnaval vereniging de Molledraejers? Volg ze hier op Facebook en blijf op de hoogte. Ben jij zelf werkzaam voor een carnavalsvereniging en ben jij benieuwd wat GO-tickets voor jou kan betekenen? Neem dan vandaag nog contact op!

Terug naar blog

Ineke

Operationeel Manager

ISO 9001 & 27001 gecertificeerd

Jouw data is veilig bij ons! We zijn ISO 9001 en 27001 gecertificeerd en werken volgens GDPR richtlijnen.

Meer over onze werkwijze